NL  ENG
JO JANSSEN ARCHITECTEN
utiliteitsbouw
woningbouw
privé woonhuizen
interieur
stedenbouw
projecten

actueel
activiteiten
publicaties
publicaties archief
contact
profiel
filosofie
prinses laurentien opent fryske akademy
treebeek genomineerd voor abe bonnemaprijs
bouwfoto's treebeek centrum fase 2
tentoonstelling aarhus denemarken
bouwfoto's fryske akademy leeuwarden
jja drie keer geselecteerd voor iba parkstad
Op 1 december 2015 vond in het Rijksmuseum te Amsterdam de prijsuitreiking van de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 plaats waarvoor ons project Treebeek Centrum fase 1 genomineerd was. Uit 61 ingezonden projecten, opgeleverd in 2013/2014, selecteerde de architecten-jury 5 nominaties: Treebeek Centrum fase 1 (Jo Janssen Architecten), Kaasmakerij de Tijd (Bastiaan Jongerius Architecten), Cacaofabriek Helmond (Architectenbureau CEPEZED), Rozet Arnhem (Neutelings Riedijk architecten), Nationaal Militair Museum Soesterberg (Felix Claus Dick van Wageningen Architecten). De prijs werd gewonnen door het Nationaal Militair Museum Soesterberg van Felix Claus Dick van Wageningen Architecten. Wij feliciteren Dick van Wageningen en zijn team met hun prachtige gebouw en het winnen van de Abe Bonnema Architectuurprijs.

Juryrapport Abe Bonnema Architectuurprijs 2015
Tijdens de presentatie van het juryrapport sprak Frans Evers, voorzitter lovend over de nieuwbouw woningen in het hart van Treebeek: “De jury prijst de moed en de energie van zowel architect als opdrachtgever om in een relatief lastige situatie nieuwe kwaliteit tot stand te brengen. Lastig omdat de voormalige mijnwerkerskolonie Treebeek in een krimpgebied ligt, omdat het sociale woningbouw betreft en er sprake is van een complexe stedenbouwkundige context. Met veel engagement is ingezet op een hoog ambitieniveau, waarbij een reparatie van de structuur van het tuindorp van ir. Leliman uit het begin van de vorige eeuw is nagestreefd, maar dan met een eigentijds programma en een eigentijds materiaaltechnisch en stilistisch repertoire. Door een zorgvuldige reparatie van het stedelijk weefsel kon een aantal monumentale bomen blijven staan. De nieuwe woningen bieden een rijke typologische variatie, met bijvoorbeeld de kangoeroe woning en met saillante details, zoals een bankje naast de voordeur. De stedenbouwkundige compositie en de architectonische expressie gaan een vruchtbare dialoog aan met de historische context en verschaffen Treebeek letterlijk nieuw perspectief. Met dit vernieuwende project draagt Jo Janssen volgens de jury bij aan de herwaardering van een kwalitatieve standaard in de sociale woningbouw. Dat hij er samen met zijn opdrachtgever in het krimpgebied van Treebeek in geslaagd is om zoʼn indrukwekkend resultaat te bereiken is volgens de jury een inspirerend voorbeeld van vernieuwing in de architectuur van de woningbouw.” (Bron: Juryrapport Abe Bonnema Architectuurprijs 2015)

Wij zijn erg trots op deze erkenning en hopen dat met onze nominatie voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015 de woningbouw als ontwerpopgave weer voor het voetlicht wordt gebracht.

foto's Willem Verhaeg