NL  ENG
JO JANSSEN ARCHITECTEN
utility buildings
housing
private houses
interior
urban planning
projects

news
activities
publications
publications archive
contact
profile
philosophy
fryske akademy, leeuwarden
brede school, bonaire
townhall margraten
sanodent, kerkrade
waterleidingsmaatschappij limburg, maastricht
kantoor wolfs, gulpen
kimbria clubhuis, maastricht
onderwijs- en cultuurcluster, hoensbroek
universiteit maastricht
kantongerecht, enschede
muziekmakerscentrum, amsterdam
open universiteit nederland, heerlen
headquarters of the limburg waterworks, maastricht
1996–1999, competition 1st prize
project in cooperation with IAA Architects Enschede and Paulus Egers

The Maastricht Municipal Authority set the Maas in the north-south direction and 'Kennedysingel' ring road as the borders of the triangular site. The building now seeks to take up and differentiate these directions with its three-dimensional composition of lying and standing bodies.
The dominant course of the Maas is translated into a slender structure parallel to the river; visible from afar, it mediates between the two quarters on either side of the ring road, 'Céramique' and 'Randwyck'.
A long volume follows the ring road in its ascent to the Maas bridge – and simultaneously leads to the tall building. With its four floors, it has been kept as low as possible to be able to lie low beside the rising embankment.
A further vertical body brings the two volumes together, a 'spine' with its vertical development and a 'social condenser' with its meeting rooms and coffee and tea kitchens on each floor. The entrance hall takes up two floors, from where the restaurant and aula are reached via steps and galleries. At the very top, at the end of the course, the conference room and roof terrace look out over the entire city.