NL  ENG
JO JANSSEN ARCHITECTEN
utiliteitsbouw
woningbouw
privé woonhuizen
interieur
stedenbouw
projecten

actueel
activiteiten
publicaties
publicaties archief
contact
profiel
filosofie
blue bay, curacao
lions rock resort, curacao
treebeek centrum, brunssum
sphinx belvédère, maastricht
tarcisiuslocatie, brunssum
limburgiaterrein, brunssum
berkenlaer, venray
bergen op zoom
vroendaal, maastricht
zutphen
scharn-noord, maastricht
herdenkingsplein, maastricht
salvator, roermond
hazendans, maastricht
piazza céramique, maastricht
12 woningen zutphen
1996–1998, prijsvraag 1e prijs
project in samenwerking met IAA Architects Enschede en Paulus Egers

Het idee van dit ontwerp is 'MASK'. Een 'mask' of masker staat synoniem voor beschutting, een schuilplaats, een transformatie. Een mask zorgt voor eenheid alsook voor persoonlijke identificatie. Een mask is een filter: bij dit huis is het een filter van licht en mensen. Licht dat gedurende de dag naar binnenkomt en gedurende avond naar buiten straalt. Een filter voor mensen die welkom zijn of niet. De vormgeving is eenvoudig en zuiver: de woning dient een plaats van rust te zijn waar de bewoners zich kunnen terugtrekken indien zij dit willen.
Het idee van mask is vormgegeven door de voorgevel uit te voeren in glazen bouwstenen over drie verdiepingen. Direct achter deze gevel bevinden zich de trappen die de verdiepingen ontsluiten. Het is geen gesloten gevel, maar een gevel die helder verlicht is, echter geen geheimen prijsgeeft en dus privacy garandeert. De straat en hof worden gevormd door de 12 woningen die 's avonds oplichten als verlichte schermen, waarachter zich een spel afspeelt, waarbij de bewoners zich als schimmen diagonaal over de trappen voortbewegen.
De woning aan het hof wordt getransformeerd tot hofwoning. Het huis krijgt een 'binnenhof' die door het bijgebouw en de muur als een besloten ruimte wordt gedefinieerd. Het binnenhof wordt een buitenkamer, een extra kamer bij het huis.